Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010





Το εντάσσουν στα πλαίσια διαμαρτυριών κατά της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και στο παρελθόν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική είδηση του λεγόμενου πρακτορείου ειδήσεων «ΤΑΚ», η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης, οι οργανωμένοι οπαδοί της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας ανακοίνωσαν ότι θα επωφεληθούν από τον αγώνα της ομάδας τους με την πορτογαλική Πόρτο (Πέμπτη, 21/10 - 20.00), για τους ομίλους του UEFA Europa League, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά της λεγόμενης απομόνωσης της «ΤΔΒΚ».

Ο σύνδεσμος των οργανωμένων οπαδών της Μπεσίκτας, «Τσαρσί», ανακοίνωσε ότι στον ποδοσφαιρικό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο Ινονού της Κωνσταντινούπολης θα αναρτηθούν 2.000 σημαίες της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Επίσης, πριν από τον αγώνα, στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας κατά της λεγόμενης απομόνωσης, την οποία υποστηρίζει και ο «Σύλλογος για Προβολή της ΤΔΒΚ».
Ποιος είναι ο σύλλογος «Τσαρσί»
Στην Τουρκία, ο σύνδεσμος «Τσαρσί» απαρτίζεται από ένθερμους υποστηρικτές της Μπεσίκτας και βρίσκεται στο προσκήνιο των τουρκικών κοινωνικών δρώμενων από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας. Αν και πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η αυτοδιάλυσή του, σήμερα εξακολουθεί να απασχολεί τα τουρκικά μέσα και τα μέλη του κινητοποιούνται στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων της Μπεσίκτας.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, στα σύμβολα και στις κοινωνικού περιεχομένου τοποθετήσεις του, ο σύνδεσμος «Τσαρσί» χρησιμοποιεί όρους δανεισμένους από τον αριστερό και τον αναρχικό πολιτικό χώρο. Μάλιστα, στο έμβλημα του συνδέσμου συναντά κανείς το σύμβολο της αναρχίας. Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα ζητήματα της τουρκικής κοινωνίας, τα μέλη του προτιμούν να διατηρούν στάση ευθυγραμμισμένη με τις επίσημες τοποθετήσεις του τουρκικού κράτους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι τοποθετήσεις τους χαρακτηρίζονται από εθνικιστικές εξάρσεις.

Η σημαία της «ΤΔΒΚ» στα ποδοσφαιρικά γήπεδαΘα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι κατά διαστήματα η σημαία της «ΤΔΒΚ» κάνει την εμφάνισή της σε αθλητικές δραστηριότητες των τουρκικών ομάδων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Άλλωστε, στην τουρκοκυπριακή πλευρά σε εβδομαδιαία βάση διοργανώνεται ομαδική αποστολή φιλάθλων στα τουρκικά γήπεδα.

Η νέα κινητοποίηση που ανακοίνωσε η οργανωμένη κερκίδα της Μπεσίκτας ξεχωρίζει για το γεγονός ότι έχει μαζικό χαρακτήρα και εντάσσεται στα πλαίσια ενός διεθνούς θεσμού, όπως είναι το UEFA Europa League.

Τι θα πράξει η UEFA;
Πάντως, αν οι οπαδοί προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια , η Μπεσίκτας κινδυνεύει με βαριά τιμωρία από την UEFA, καθώς απαγορεύεται ρητά η ανάρτηση πανό με πολιτικό περιεχόμενο, πόσο μάλλον σημαίες ενός μη αναγνωρισμένου κράτους. Θυμίζουμε ότι πέρσι είχε απαγορευθεί στον ΑΠΟΕΛ να σηκώσει ψηφιδωτό που απεικόνιζε την Κύπρο στην μέση μιας ελληνικής σημαίας. Επίσης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο παρελθόν και οι Τούρκοι έχουν τιμωρηθεί για ανάρτηση σημαιών και άλλων πανό με πολιτικό περιεχόμενο, σε αγώνες της UEFA.

" IF YOU WANT PEACE RECOGNIZE THE TRNC"  
λέει το πανί...
"OR ELSE?" 
λέω εγω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου